Witam

Witam na moim blogu poświęconym, ogólnie mówiąc, światu. Wszystkie artykuły które tu znajdziecie mają za zadanie przybliżyć wam jakąś jego część.

Mam nadzieje, że zgromadzone tu artykuły przydadzą się wam i odnajdziecie w nich potrzebne informacje.

Dziękuje i zapraszam do lektury!

 

 

Energia

Ekologiczne rozwiązania w zakresie pozyskiwania energii oferują coraz atrakcyjniejsze ceny

 a

xenon

 

Xenony

Artykuł przedstawia nowe rozwiązanie w motoryzacji jakim są lampy xenonowe.

 a

 

Nowoczesny webdesign

Poznaj najnowsze trendy w zakresie tworzenia stron www oraz sklepów internetowych.

a

Wyposażenie dla gastronomii ? co jest najważniejsze? (2)

ciastkoW kwestii sprawnego funkcjonowania restauracji pozyskanie stałej i wiernej klienteli jest nie lada wyzwaniem. Przed przystąpieniem więc do urządzania swojego lokalu, warto wziąć pod uwagę szereg czynników mających wpływ na przyciąganie gości. Warto dbać o to, aby w restauracji wszystko było na swoim miejscu i należycie funkcjonowało, ponieważ zarówno na właścicielach restauracji, jak i szefach kuchni ciąży ogromna odpowiedzialność za zdrowie swoich odbiorców, a każdy najmniejszy błąd może skutkować nie tylko tym, że konkretny konsument nie wróci już do konkretnego miejsca, ale i zniechęci wszystkich znajdujących się w jego najbliższym otoczeniu, przez co bardzo łatwo będzie stracić potencjalny rynek zbytu. Warto wiedzieć, że nie przestrzegając żelaznych zasad bezpieczeństwa, higieny oraz jakości łatwo można stracić reputację, której odbudowa może być niezwykle trudnym i żmudnym procesem.

 Przed rozpoczęciem komponowania menu warto określić docelową grupę odbiorców, a także ich potencjalne potrzeby i oczekiwania. Zarówno przy dobieraniu potraw, jak i dopasowaniu elementów wnętrza powinna być zachowana równowaga i harmonia, dzięki której nie tylko stworzy się miłą atmosferę sprzyjającą spożywaniu posiłków, ale i zadba się o sprawne funkcjonowania kuchni, która jest sercem całego przedsięwzięcia. Wyposażenie dla restauracji powinno być więc wybierane z rozmysłem i dopasowane do warunków panujących w lokalu oraz docelowej ilości wydawanych posiłków. Nie ma bowiem potrzeby, aby niewielki lokal gastronomiczny był wyposażony w wielkogabarytowe piece konwekcyjno-parowe oraz chłodziarki, które nie tylko będą zajmować większą część powierzchni użytkowej, ale i nie będą w pełni wykorzystane, co będzie zwiększało tylko koszty ich eksploatacji. Ze względu chociażby na to, wyposażenie dla gastronomii powinno pochodzić z fabryk renomowanych firm, doskonale znających mechanizmy działania branży oraz potrzeby restauratorów. W ich biurach pracują nie tylko inżynierowie i technicy, ale i designerzy dbający o to, aby ich projekty nie tylko dopasowane były do oczekiwań i potrzeb konsumentów, ale i miały miłą dla oka powierzchowność.

Estetyka jest niezwykle ważna w zglobalizowanym, wzrokocentrycznym świecie, gdzie poczucie spójności i atrakcyjnej powierzchowności jest niezwykle ważne. Wystrój wnętrza może być nie tylko tym, co będzie sprawiało, że klienci będą mieli możliwość jedzenia wybranych przez siebie potraw w miłej i przyjaznej atmosferze, ale i czymś, co będzie wyróżniało lokal na tle całej konkurencji. Bogactwo gastronomiczne napędzane przez media, poradniki kulinarne oraz swoistą modę, która zapanowała w przestrzeni gotowania sprawiło, że ilość lokali serwujących swoje dania rozrastają się niezwykle z dnia na dzień. Coraz trudniej jest więc zaskoczyć klientów czymś wyszukanym czy niespotykanym. Jeszcze do niedawna cechą wyróżniającą poszczególne restauracje było bogate menu, które oferowało potrawy charakterystyczne dla wielu kuchni świata i które były niedostępne na lokalnym terenie działania restauracji. Dzisiaj jednak, kiedy podróżowanie stało się cechą charakterystyczną całego, zglobalizowanego świata, a w naszych sklepach dostępnych jest tysiące przypraw, gotowych produktów oraz dań, które dotąd były czymś nietypowym, stworzenie lokalu, które byłoby czymś atrakcyjnym na tle pozostałych, jest niezwykle skomplikowanym procesem. Przy dobieraniu menu powinno się zatem uwzględnić spójność elementów oraz zainwestować w doświadczony personel ? szefów kuchni oraz kucharzy, którzy nie tylko doskonale orientowaliby się w przestrzeni gastronomii, ale i posiadaliby doświadczenie w komponowaniu atrakcyjnego menu.

potrawaJeżeli fundusze na to pozwalają a docelowym lokalem ma być restauracja serwująca potrawy z konkretnej części świata, warto zainwestować w szefa kuchni pochodzącego z wybranego kraju. Wiadomo bowiem, że nikt nie będzie lepiej zorientowany w elementach kulinarnych charakterystycznych dla danego kraju, jak osoba wychowana na tamtym obszarze. Dlatego też jeżeli myśli się o kuchni greckiej, niech szefem kuchni będzie Grek z krwi i kości. Nie tylko uzyska się pewność, że przygotowane przez niego potrawy będą rzetelnie stworzone, ale i sprawi się, że cały lokal zyska wiarygodność i przyciągnie w jego progi wiernych klientów. Podobnie wybierane powinno być wyposażenie dla gastronomii. Przy dopasowaniu elementów wnętrza wszystko powinno być spójne i dopasowane do serwowanego menu. Jeżeli więc restauracja specjalizuje się w potrawach z kuchni toskańskiej, dobrze by było, gdyby charakter lokalu odpowiadałby tego typu lokalom w oryginale. Wyposażenie dla gastronomii oraz dekoracje powinny konsekwentnie budować przytulny klimat słonecznej Toskanii, a wraz z tym w parze powinno iść przyjemne usposobienie obsługi.

Dobrą atmosferę bowiem tworzą nie tylko goście, ale i cały personel, więc jeżeli obsługa nie będzie sumienna i nie będzie ze sobą sprawnie współpracować, czar pryśnie, a lokal zyska miano nieprzyjemnego i niewartego polecenia. Ze względu na to, że każdy człowiek jest inny i każdy posiada odmienny gust oraz wyczucie smaku, warto zadbać o elastyczne menu oraz personel, który doskonale będzie się porozumiewał z różnymi typami konsumentów. Rozpoczęcie prac nad stworzeniem własnego lokalu gastronomicznego oraz sprawienie, że inwestycja zacznie generować oczekiwane zyski jest wbrew pozorom procesem niezwykle trudnym i wymagającym ogromnej ilości samozaparcia oraz siły woli. Popularyzacja telewizyjnych programów kulinarnych, które nie tylko pokazują w jaki sposób można się bawić smakami i zapachami oraz w jaki sposób można przekształcać wizerunki upadających restauracji sprawiły, że marzenie o własnym lokalu stało się ważne dla ogromnej ilości ludzi. Jednak każdy, kto podjął się urzeczywistnienia tych marzeń doskonale wie, że wizerunki przedstawiane w telewizji zdecydowanie różnią się od praktyki. Skomplikowanie biznesplanu, biurokracja oraz niewystarczająca ilość funduszy sprawiają, że w branży są w stanie utrzymać się tylko ci, którzy wyróżnią się na tle innych pomysłowością i smykałką biznesową.